Recipe: Zdravý dýňový koláč

11:46


Na podzimu mám ráda především to, že je sezona dýní, které miluji. Nejčastěji si dýni dělám pečenou v olivovém oleji a dále pak v podobě polévky nebo dýňového koláče. Letos, po několika pokusech, se mi podařil naprosto chuťově vyvážený a zdravý koláč. Určitě ochutnejte!

Na krém potřebujete:
Vrchovatý hrnek dýňového pyré (upečená rozmixovaná dýně)
3 lžíce 12% zakysané smetany
2 vejce
2 lžíce mleté skořice
špetka nastrouhaného čerstvého zázvoru
2 kuličky pomletého nového koření
3 snítka namletého hřebíčku
šťávu z půlky vymačkaného citronu
2 lžíce datlového sirupu
3 lžíce medu
2 čl třtinového cukru
30g rozinek

Na korpus:
200g co nejjemněji namletých ovesných vloček
50g žitné mouky
30g mletých mandlí
20g mletých slunečnicových semínek
60g arašídového oleje
20g másla
60g sušených datlí
lžíce medu
lžíci třtinového cukru

Postup:
Smíchejte suché suroviny na korpus. Datle nechte asi 5 minut namočené v horké vodě, poté datle přeceďte a rozmixujte. K suché směsi přidejte rozmixované datle, olej, máslo a lžici medu a lžíci cukru. Hnětením zpracujte těsto, které napěchujte do (vymazané nebo vyložené pečícím papírem) koláčové formy a nechte vychladit v lednici. Po vychlazení předpečte v předem vyhřáté troubě na 170°C po dobu asi 15 minut.

Smíchejte hrnek dýňového pyré s třemi lžícemi zakysané smetany, datlovým sirupem, medem, cukrem a šťávou z citronu. Přidejte koření, 2 vejce a prošlehejte. Na předpečený korpus nasypejte rozinky a vlijte dýňový krém. Pečte na 170° asi 30-40 minut.

Přeji dobrou chuť!

Celý koláč má 2664 kcal, tudíž jedna velká porce (1/8) vás vyjde na 333 kcal. Skvělý tip na snídani!






You Might Also Like

3 komentářů

  1. včera jsem upekla prakticky to samé :) s datlemi a mandlemi si ale umím představit, že musí být ještě lepší! a můj už je pryč, mnaaaaam
    ady.

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, už vim, kde budu čerpat inspiraci ;) Máte to tu hezký, holky :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Youtube Channel