Recipe: Makovník bez mouky

13:49

Nejsem příznivcem mouky, sama mám intoleranci na klasickou pšeničnou mouku, tudíž se snažím péct buď ze mouky špaldovéžitné/ovesné, ale nejlépe mouku vynechávám úplně. Tento recept navíc neobsahuje ani mléko, tudíž je vhodný snad pro všechny "dietáře".



Na koláč o průměru 20cm kulaté formy potřebujete:

3 vejce (bílek a žloutek zvlášť)
130g mletého máku
30g mletých/sekaných mandlí
30g sezamového semínka
50g mletého slunečnicového semínka
lžíci a půl medu
oříškový/kokosový olej na vymazání nádoby popř. pečící papír
60-80g sušených datlí či rozinek (podle toho, jak moc sladíte)
špetka soli
lžička vanilkového aroma (nemusí být)






Postup:
Nejprve si nasekáme sušené datle nadrobno, vložíme do misky a přidáme trochu teplé vody, aby ovoce změklo.
Vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha (poznáme to tak, že když obrátíme mísu vzhůru nohama, bílek se nevylije) a smícháme s mákem semínky a ořechy.
Změklé ovoce rozmixujeme v mixéru (cca s polovinou vody, ve které bylo ovoce ponořené) a přidáme k žloutkům společné se lžící medu a lžičkou vanilkového aroma.
Nakonec smícháme obě směsi dohromady a vlejeme do zapékací nádoby (kterou jsme si předem vymazali olejem popř. vyložili pečícím papírem).
Pečeme na 180 stupňů po dobu 30-40 minut. Doporučuji podávat se lžící povidel či brusinkové zavařeniny.


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ten vypadá krásně, recept ukládám a musím vyzkoušet, protože máku jsem nedávno přišla znovu na chuť :) Navíc mouku se snažím ideálně vynechávat úplně, když není nutná :)

    OdpovědětVymazat

Popular Posts

Like us on Facebook

Youtube Channel